Repülőgépek

Légitársaságok, jegyinformációk és hirek a nagyvilágból.

Megkezdődött a Concorde per

Posted by Admin On február - 2 - 2010

Megkezdődött a Concorde perMa kezdődött egy Párizs melletti kisvárosban a 10 évvel ezelőtti Air France Concorde katasztrófájának a pere. A balesetben 113-an vesztették életüket, 109-en a fedélzeten míg 4 en a szállodában -melyre zuhant a gép- vesztették életüket.

A francia nemzeti légitársaság 4590-es járata 2000 július 25-én a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről New Yorkba tartott amikor a felszállás közben kigyulladt a jobb szárny. Az akkori vizsgálat szerint a vétkes a Concorde előtt felszálló Continental DC10-es volt, mely egy kb 40 centis titánium darabot hagyott maga után, ami az utána jövő Air France járat kerekét szétroncsolta. A kerék szétszakadt darabjai közül pár a szárnyba fúródott megsértve az üzemanyagtartályt, melyből kifolyó kerozint a hajtóművek begyújtottak.

A ma kezdődött perben a Continental védői azt próbálják bizonyítani, hogy a gép már 8 másodperccel korábban lángokban állt, mielőtt a leszakadt darabot elérte. További 5 embert is vádolnak, a gépet tervező iroda, és a földi karbantartó cég emberei közül, előbbiekről azt feltételezik, hogy túl gyengére tervezték a Concorde szárnyát, ezért fúrhatta át a gumidarab könnyedén.

A Concorde a baleset után még 2003-ig repült a Francia és a Brit nemzeti légitársaság színeiben.

Leave a Reply


Twitter

    Photos