Repülőgépek

Légitársaságok, jegyinformációk és hirek a nagyvilágból.

747-8F első repülése

Posted by Admin On február - 4 - 2010

747-8F első repüléseBoeing cég bejelentette, hogy a 747-es család legújabb tagjána, ami a 8-as jelzést kapta, az első repülését 2010 február 8-án fogja megtenni. Az amerikai óriáscég tervei szerint a fel és majd a leszállást most is élőben lehet majd követni egy erre létrehozott weboldalon: http://747-8firstflight.com, mely a levegőbeemelkedés előtt 24 órával fog életre kelni. Egyenlőre nincs információn, hogy a felszállás hány órakor lesz.

A 747-8F és utasszállító társa, a 747-8 Intercontinental röviddel a 787-es program elindítása után kezdték. A gép megjelenése hasonlít a korábbi Jumbókra, ám még a 400-as családnál is hosszabb törzzsel, nagyob szárnyakkal, és új GENx2B hajtóművekkel lesz felszerelve. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani mint a 747-400-as, valamint új zajcsökkentő eljárásoknak köszönhetően (pl a hajtóműborítás mely nagyban hasonlít a 787-esen alkalmazottéhoz) jelentősen csöndesebb lesz.

Az első repülés során tesztelni fogják a repülőgép főbb rendszereit majd kb 1 óra után behúzott futóval a különböző féksárnyállások esetén levő stabilitást vizsgálják majd. A főpilóta elmondta, hogy a fékszárnyat az első repülés alkalmával nem fogják behúzni teljesen.

A 747-8F-ből összesen 76 míg az utasszállítóból 32-t rendeltek. Az első légitársaság a Cargolux lesz mely üzemelteti majd a gépet. Ha a tesztrepülések rendben haladnak majd akkor 2010 végén adhatják át. Utasszállító verzióból az elsőt a Lufthansa kapja tervek szerint 2011-ben.

További videókat és érdekességet találhattok a gépről a Boeing oldalain (www.boeing.com, www.newairplane.com).

Leave a Reply


Twitter

    Photos